How To Take The Best Pictures For Your Blog | Top Photography Tips + Free Cheat Sheet

21:04


Tot mai des ajung la discutii legate de fotografie, despre cum realizez eu fotografiile de pe blog sau despre instagram si dorinta unora dintre voi de a primi cateva sfaturi pentru a imbunatati felul in care realizeaza fotografiile. Am adunat cele mai importante idei si desi am mai vorbit pe subiectul acesta  pe blog acum ceva timp, cred ca este nevoie de un update.



1. KNOW YOUR CAMERA


Cel mai important este sa iti cunosti si sa iti intelegi aparatul de fotografiat.  Mie mi-a luat destul de mult sa invat singura ce inseamna tot ce vad pe ecran si cum imi influenteaza fotografiile. Eu fac toate fotografiile pe modul manual si foarte rar pe modul apertura. Setarile pe care eu le fac sunt foarte simple si am grija sa ma incadrez in parametrii stabiliti, ies din ei doar in anumite situatii despre care voi vorbi mai jos. Am creat si un "cheat sheet" care sper sa va fie de ajutor. Pentru mine expunerea, apertura, ISO si viteza sunt esentiale si sunt cele pe care am grija mereu sa le verific si sa le setez la fata locului, niciodata nu sunt la fel si le schimb pe masura ce ma misc sau mi se schimba lumina. In momentul de fata pot sa spun ca imi cunosc aparatul in asa fel incat sa ma descurc in fiecare situatie. De asemenea imi cunosc si obiectivul, si stiu in ce situatii de lumina va face fata si in care nu. (scroll mai jos pentru cheat sheet)

Un alt pont este sa faceti toate fotografiile RAW (daca folositi un DSLR), va va ajuta foarte mult in momentul editarii, foarte mult, si va pastra mai bine claritatea atunci cand editati. 

2. LIGHT and BACKGROUND


Lumina este cel mai bun prieten al tau... sau in unele cazuri o mare bataie de cap. Daca faceti poze afara, evitati lumina directa a soarelui si nu faceti poze la orele la care e foarte puternic, va scapati de grija cu supraexpunerea. Pentru pozele facute inauntru eu folosesc si depind de lumina naturala. In general imi adaptez spatiul undeva aproape de geam si mai folosesc si un bec cu lumina alba ca sa compensez si pentru a putea avea tot setup-ul pe care il vreau, recunosc ca nu pot face poze oricand, le fac in general in weekend, cand am timp. 

Fundalul in fotografiile pentru blog mi se pare esential sa fie unul cat mai "curat", fie el difuz sau pur si simplu ceva care sa nu distraga atentia. Eu recunosc ca am o mica (mare, de fapt) obsesie cu pozele facute pe marmura sau pe un fundal alb (cu ceva blanita, paturica, alte texturi). Optez mereu pentru culori cat mai deschise tocmai pentru a oferi mai multa luminozitate. Puteti folosi pana si foi albe sau colorate ca si background, sau sa fiti usor creative cu diverse texturi pe care le aveti prezente prin casa (paturica pufoasa, o tavita draguta, gresie...).

De asemenea pentru fundalul difuz din fotografiile mele ma ajuta obiectivul de 50mm, 1.8. O recomandare de-a mea, in cazul in care aveti acest obiectiv (sau cel de 1.4... sau orice alt obiectiv cu un F micut) este sa aveti grija cum il folositi. Daca sunteti la o distanta relativ mica de subiect, iar acesta este mai mare (exemplu: un tub de 200 ml), iar voi veti avea f -> 1.8 puteti sa aveti o fotografie care nu e focusata cum trebuie, in ideea ca e posibil ca marginile subiectului sa fie si ele usor difuze. Trebuie sa va adaptati putin setarile si in functie de subiectul fotografiat, dar si de distanta la care sunteti pozitionati de el - fie mariti distanta fata de subiect, fie schimbati setarile. 

3. LOW LIGHT SITUATIONS


Daca nu am lumina si trebuie neaparat sa fac fotografii mi-am creat o tehnica pentru a obtine efecte satisfacatoare, E adevarat, e mult mai dificil, dar nu imposibil. Daca nu am lumina suficienta eu obligatoriu folosesc alb in background. Daca nu am nimic alb, imi creez un efect de white box cu niste coli albe A4 pe care le aranjez sub si in spatele produsului. Incerc sa am cat mai multa lumina artificiala posibila, si alba daca se poate. Pentru genul acesta de fotografii folosesc sprijin, fie trepied, fie asez aparatul pe ceva ce am la indemana si declansez de la distanta pentru a evita miscarea aparatului atunci cand declansez. Folosesc aceleasi reguli, dar cresc putin valoarea ISO si cresc timpul de declansare uneori si la mai mult de o secunda. E ceva mai complicat de realizat fotografii in lumina slaba, mai ales daca nu folositi un aparat care sa aiba si un obiectiv destul de luminos (cum e 50mm fata de obiectivul de kit 18-55mm).

NU folosesc blit. Nu imi place efectul pe fotografii in general, dar pe fotografiile cu produse imi displace si mai mult, iar daca trebuie sa il folosesc pentru ca nu am de ales am grija sa il orientez in sus. Aparatul meu nu imi permite sa il orientez fizic in sus, asa ca folosesc trucul cu o bucata de hartie alba pusa sub blitul de pe aparat, orientata la 45 de grade in sus pentru a nu permite luminii sa vina direct pe subiect.

4. WHAT I USE


"Cu ce realizezi fotografiile?" e o alta intrebare primita des, iar aparatura mea e cam aceeasi de pe la inceput, dar am invatat sa ma folosesc mai bine de ea. Am un Nikon D5100, un obiectiv Nikkor 50mm fix, obiectivul de kit, un trepied de masa si un trepied mai mare si o telecomanda cu infrarosu. Fotografiile (in afara de cele din postarile de fashion) le realizez singura, iar daca vedeti autoportrete sau fotografii in care imi apar ambele maine, inseamna ca in fata mea am un trepied si undeva pe langa mine o telecomanda.

Obiectivul de 50mm este cea mai buna investitie pe care am facut-o. Este un obiectiv foarte bun pentru portrete, dar si pentru fotografiile pe care le fac eu produselor. Mi se pare ca e genial, e luminos si e cu mult, mult mai util ca obiectivul de kit. Toate portretele le realizez si cu el si e 99% din timp atasat aparatului meu. Mi-am folosit obiectivul de kit foarte rar, atunci cand distanta impusa de cel de 50 era prea mare ca eu sa ma descurc singura. Daca e sa recomand un obiectiv pentru voi este cel de 50mm.

Nu e neaparat necesar sa aveti un DSLR pentru fotografii frumoase, cel putin pentru aceasta postare eu am folosit telefonul pentru ca voiam sa imi surprind aparatul in fotografii; e nevoie de imaginatie, ceva lumina buna si putina post procesare (sau mai multa, voi avea in curand un articol despre edtiarea fotografiilor pe telefon).

Fotografiile le editez in general in Photoshop, foloseam candva Corel PaintShop (parca) dar nu l-as recomanda acum, e ceva mai neprietenos si mi-a mancat multi nervi, iar pe langa asta mi se pare ca desi imi editam fotografiile in el, dupa ce le salvam erau mai intunecate ca in programul de editare. De asemenea puteti folosi si PhotoScape, e foarte simplu de folosit.




Sper ca va sunt utile informatiile din aceasta postare, iar daca mai aveti intrebari puteti sa imi lasati un comentariu.

Sunt curioasa cum vi s-a parut aceasta postare?

You Might Also Like

8 comments

  1. Ce e drept, chiar este important sa cunosti aparatul cu care fotografiezi! Si setarile...sa stii ce inseamna si la e ajuta!
    Eu am un mirrorless si sunt foarte incantata de el, insa nu il folosesc la adevarata lui valoare - asta tind sa cred!
    Super articolul! Chiar il asteptam! :)

    Stii ce as mai vrea sa te intreb?! Cum scoti umbrele acelea care ies de la produse prea mari sau inalte? Cred ca stii la ce ma refer...am avut ieri o astfel de situatie si nu am reusit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc mult, chiar sper ca a ajutat cat de cat articolul meu!

      Despre umbre... hmm, in general am grija sa le corectez din lumina cand fac pozele, sau sper sa le corectez prin cresterea luminozitatii si a highlights in post procesare (si uneori si prin diminuarea umbrelor cu shadows), iar daca asta nu e satisfacator fac o selectie a background-ului si il editez separat, luminand zona umbrita, iar apoi incerc sa fac sa se amestece cu restul (daca au aparut cumva diferente de culoare). Mostly, trebuie sa petreci ceva timp in photoshop selectand zona, si editand layer-ul separat. Inca nu ma pricep asa de bine la editarea in PS, dar invat incet, incet.

      Delete
  2. Deci nu-mi vine sa cred ce poze misto scoti si cu telefonul. :D Teach me master :D
    Eu inca nu m-am hotarat daca sa investesc intr-un dslr sau un mirrorless.. Trebuie sa vad ce obiective gasesc pentru ultima varianta.
    Dar stiu unde bag banii din bursa :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you!! Daca gasesti 50mm 1.8/1.4 sau 45mm tot cu 1.8/1.4 as zice ca mirorrless e pretty cool. E mai mic, compact, usor de carat si poti obtine acelasi efect ^_^

      Delete
    2. Asta sper si eu, dar nu stiu daca au acelasi efect misto de bookeh. Poate gasesc pe cineva care are asa un aparat sa ii fac un test :D

      Delete
  3. Wow! Chiar e un articol foarte util! Si ma uimeste cat de multa rabdare ai! Felicitari!

    ReplyDelete
  4. Eu fac poze doar cu telefonul, încă nu am decis sa fac investiția pentru un aparat foto, dar in curând nu mai scap. Mai ales pentru pozele la retete.
    Frumos articol, multumesc de sfaturi.

    ReplyDelete

Leave me your thoughts

A New Way Of Shopping

Pick'n'Dazzle

Popular Posts